jump to navigation

ACT

 www.actassociation.wordpress.com

Асоциация за свободен театър (АСТ) е обединение на неправителствени организации и свободнопрактикуващи артисти в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. В момента в организацията членуват  50  организации и артисти – представители на няколко поколения професионалисти в съвременния театър, танц и пърформанс, реализиращи своите продукции на свободен принцип.

Дейността на АСТ се концентрира върхуследните принципни положения, които трябва да осигурят адекватни условия за работата на независимите организации и артисти в областта на сценичните изкуства в България:

Провеждане на прозрачни и регламентирани отделни сесии за финансиране на независими проекти в областта на изпълнителските изкуства от страна на държавни, общински и други институции;

Разработване на пространства за свободен театър, танцово изкуство и алтернативни форми в столицата и страната – репетиционни зали и сцени за представяне на продукцията

Легализиране статута на артиста, работещ на свободна практика, и неговото социално, здравно и пенсионно осигуряване

Ясен регламент при взаимодействие на НПО и артисти на свободна практика с държавни и общински структури и преференциални условия при ползването на съществуваща театрална инфраструктура за целите на изкуството и културата.

Изграждане и провеждане на стратегическа насочена културна политика за устойчиво развитие на неправителствения сектор в областта на културата и изкуствата на национално и регионално ниво в условия на равнопоставеност и взаимодопълване с държавните и общински институции.

Ефективни действия  в областта на децентрализацията и активирането на културния диалог в сферата на театъра и сценичните изкуства на регионално, национално и международно ниво чрез създаване на програми за разпространение на театрална продукция в страната и чужбина, както и програми за стимулиране създаването на международни проекти и обмен на театрални продукции.

Асоциацията работи активно за налагането на понятието „свободен театър” в България. Тя популяризира креативния потенциал и насърчава организационната компетентност на свободната сцена като адекватни на времето и реални носители на бъдеще за българската култура в страната и чужбина. В тази посока от съществено значение е и активното международно сътрудничество на АСТ с Международна мрежа в областта на изпълнителските изкуства (IETM), на която тя е член от 2010 г.

АСТ Фестивал за свободен театър е най-мащабният до този момент проект на Асоциацията. Неговите цели са стартирането на ежегоден форум за свободнопрактикуващите в сферата на изпълнителските изкуства в страната и представяне на тяхната продукция пред публика; превръщането му в трамплин за налагането на нови артистични тенденции, както и за популяризирането на български професионалисти в областта на театъра, танца и пърформанса в по-широк международен контекст; място за критическа рефлексия и свободно дискутиране развитието на свободния театър в страната.

Повече информация ще намерите на: www.actassociation.wordpress.com

Реклами

Коментари»

No comments yet — be the first.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s