jump to navigation

Днес започва театралният маратон на АСТ Фестивал за свободен 2! 14.11.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment
Надяваме се, че сте се заредили със сили и добро настроение, за да може да се насладите на пет-дневната ни програма. Интензивна, интересна и провокативна, очаква ви в девет софийски локации, където ще се срещнете със съвременния свободен театър.
Откриване на фестивала с концерт
Help Me Jones 
Timoshenko & Mr. Vanderlay
Клуб Jules Verne, бул. Раковски 127
старт: 21ч.
Гледайте и се забавлявайте АСТ-ивно по време на АСТ Фестивал за свободен 2!
Реклами

„Техно-Магика“ Театър на Сетивния лабиринт 11.11.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

 

Global Vision Circle & BIVEDA представят

 

TEХНО-МАГИКА” – ЛАБИРИНТ В МУЗЕЯ

Театър на Сетивния Лабиринт в Национален Политехнически Музей

19 Ноември – 1 Декември 2012, София

На границата между театъра и музея, между изкуството и науката, рационалния ум и интуицията, действителността и съновиденията се очертават контурите на цял нов свят, който предстои да бъде изследван …

Казват, че понякога нощем в музея се събужда друг Музей… Застиналите експонати оживяват, а духовете на техните изобретатели се събират в Институт-Лабиринт, в който учени-поети изчисляват метафорични уравнения, резултатът на които винаги сочи навътре към Теб самия!

Ако решиш да замениш поне за малко обичайната „техно-логика” с „техно-магика” и поведен от сетивата си, надзърнеш в чудния Музей на миналите и бъдещите си спомени, видения, предчувствия и интуиции, то алхимиците от Театъра на Сетивния Лабиринт имат нещо ново за теб!

Преминаването през представленията на тазгодишното издание на Театъра на Сетивния Лабиринт – “ТЕХНО-МАГИКА” ще става в десет вечери между 19 Ноември и 1 Декември 2012г.

Както винаги е НЕОБХОДИМО ПРЕДВАРИТЕЛНО запазване на място и закупуване на билет на тел: 0885 61 72 07 и имейл: labirint.teatar.bg@gmail.com

Цена на билет: 30 лв.

Очакваме Ви ЗАЕДНО – като Съ-творци, да изминем пътя на откривателя, водещ до най-неочаквани приключения!!!!

Проектът е финансиран от Фондация „ЕТЮД”.

 

КАКВО Е ТЕАТЪР  НА СЕТИВНИЯ ЛАБИРИНТ?
Същността на Театъра на сетивня Лабиринт се намира в пространството отвъд думите и затова трудно може да се описва или разказва за него. За да бъде разбран, трябва да бъде ПРЕЖИВЯН!

И все пак Театър на сетивата «Лабиринт» е:

• Интерактивен артистичен процес, който води до създаването на представление, обвързано със специфична среда-място /site specific performance/

• Пърформанс, в който ролите на «зрител» и «актьор» се смесват и те се превръщат в съ-творци на едно уникално преживяване

• Едновременно древен и съвременен ритуал, при който посетителите преминават един по един през инсталация – лабиринт, където се сблъскват с наситени сетивни изживявания /слухови, осезателни, обонятелни, визуални, вкусови/

• Лично пътешествие в тъмното ТУК и СЕГА, в което с всеки следващ завой и среща отпадат препятствията към същността ни и ние отново се свързваме с вътрешното си Аз, с Другия, с Вселената.

„С навлизането в Сетивния лабиринт за тебе външният свят изчезва… Изминаваш 100, 200 или 300 крачки най-много, но те променят тотално усещането ти за тук, сега, преди, тогава, аз, другите… Ставаш героят на легенда или приказка, която съществува само за теб, провиждаш “невидимото за очите”, намираш отговори на въпроси, които отдавна чакат…
На изхода Лабиринтът e вече част от теб.“

Обратни връзки на хора, които са преминали през летния Лабиринт

“Дървото на живота” в Иракли.

“Богатство, красота, хармония, усет, лекота, аромат…естествено – просто прекрасно!”

“Почувствах добротата на вълшебството да бъдеш част от всеки атом на съществуването!  Благодаря ви от сърце!”

“Беше страхотно изживяване. Благодаря много на екипа ви, наистина успяхте да отклоните вниманието ми от ежедневните проблеми!”

“Спокойствие, приказка, желание, аромат, безвремие, красота!”

“Благодаря, че за час бях в един друг свят!”

“Очарована съм и щастлива, чи ви има. Успях да се пренеса в света на приказките. Щастие и радост прелива в душата ми. Имах проблем с доверието – мисля, че успях да го преодолея.”

“ !!!”

 

Видяхте ли плакатите на ACT Фестивал за свободен театър:2 ? 09.11.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

Броени дни преди началото на ACT Фестивал за свободен театър: 2  из София се появиха плакатите и програмите на фестивала. Потърсете ги и  ще ги намерите, а ние ви очакваме!


Help Me Jones откриват ACT Фестивал за свободен театър: 2 07.11.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

Help Me Jones откриват ACT Фестивал за свободен театър

Паралелната програма включва още партита, дискусии, работилници и лекции

 

ACT Фестивал за свободен театър: 2 ще се проведе между 14 и 18 ноември в София и ще покаже 16 проекта – витрина на независимата театрална, танцова и експериментална сцена у нас.  Във второто си издание фестивалът акцентира върху образователна програма, която включва и участие на професионалисти от сферата на изпълнителските изкуства от Европа и Америка.

 

На 14 ноември, след края на първите 3 премиери от ACT Фестивал за свободен театър: 2, публиката и участниците ще могат да отпразнуват старта на събитието с концерт на диско-уейв триото HelpMeJones, в което се изявяват двама от участниците във фестивала – Марий Росен и Андрония Попова. Събитието ще се състои в клуб JulesVerneот 22.00 часа, а за доброто настроение на публиката ще се погрижат и Discoset наTimoshenko & Mr. Vanderlay. Входът ще е символичен – 2 лева, в тон с мотото на второто издание.

 

Вечерните срещи и разговори през следващите вечери (15, 16, 17 и 18 ноември)ще се случват в бар Амстердам, където музиката ще бъде селектирана от различни български режисьори, актьори и театрални композитори, а на екраните ще има прожекции с трейлъри на постановките от програмата. Подгряващото парти пък ще се състои отново там, на 10 ноември под надслов IndiMusicforIndiTheater, селектирана от театралния журналист БorisZ.

 

Образователната програма на ACT Фестивал за свободен театър: 2 включва дискусионна група по критическо писане, с модератор Ангелина Георгиева от Платформа  „Нови драматургии” и уъркшоп за драматурзи на Александър Мануилов и Светозар Георгиев – ghostdog.

 

Работилницата за двойки драматурзи и режисьори – From Page to Stage е с международно участие, водена от американския режисьор Роджър Данфорд и драматурга Лидия Стрък, които ще покажат на млади български театрални тандеми интересни практики в работата между пишещ и поставящ.

 

Специално за събитието у нас ще пристигне и театралният критик на SanFranciscoBayGuardian –  Робърт Авила, който ще сподели интересни факти на тема „Всичко за култивирането на публики на нови и „трудни” проекти в независимата сцена на Сан Франциско“. Псевдо-лекция с видео прожекция и отворена дискусия ще предизвика Галина Борисова на тема „Движещото се тяло като потенциал за танц и театър”.

 

Бонус и специален акцент в паралелната програма е изложбата-инсталация на Златна Михайлова „Международен пътеводител на екстремния свободен театър”, която ще бъде открита на 7 ноември от 16.00 часа в Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ) и ще продължи до края на фестивала.  В нея авторката е пътешественик и изследовател на чудната страна на свободния театър отвъд обществения ред, законите на природата и преценката ни за „нормалност“.  Маршрутът й минава през интересни театрални проекти от Словения до Венеция, от Холандия и Германия, до Канада – винаги вълнуващи, смели и необикновени. Такъв е и Пътеводителят – колекция от страст и любов към свободното театрално изкуство на фона на трънливи и стръмни участъци, пустини и морета…

 

***

 

Още: https://actfestival2.wordpress.com и http://www.facebook.com/ACT.Festivals

 

Фестивалът се организира от  АСТ Асоциация за свободен театър в сътрудничество с Фондация „Арт Офис” и платформа Платформа „Нови драматургии”. Съфинансиран е от Програма “Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата – 2019г, Министерство на културата, Фонд Култура, Гьоте-институт и Американското посолство в България.Медийни партньори: Българската национална телевизия, JazzFM радио, FM+ радио, списание „Едно”, списание „Vice”, Списание 360°, Teatri.bg, Dnes.bg,SofiaLive.bg, Stand.bg, Timeart.bg, 360magи HighViewArt.com. 

 

ОТКРИВАНЕ: „Международен пътеводител на екстремния свободен театър“ 04.11.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

Международен пътеводител на екстремния свободен театър“  изложба-инсталация на Златна Михайлова

Кога: 7 ноември 2012, сряда, 16.00 ч.

Къде: Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство (С.А.М.С.И.), бул. Черни връх 12

Какво:

Пресконференция

Изложба-инсталация

Прожекция

Интерактивен трейлър

Защо:

За да се запознаеш с програмата и събитията на фестивала

За да видиш шестнайсетте видеоклипа за селектираните продукции

За да опиташ, чуеш и усетиш ACT Фестивал за свободен театър: 2

За да откриеш и пътешестваш със Златна Михайлова и нейния „Международен пътеводител на екстремния свободен театър

 

Театърът: тук и сега 03.11.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

Социалните и малцинствените проблеми, толерантността, зависимостите и независимостите – на ACTФестивал за свободен театър: 2.

В три от проектите на ACT Фестивал за свободен театър: 2 свободният театър е платформа за коментар, авторска интерпретация и интересни гледни точки върху болезнените въпроси за социалната толерантност, проблемите на малцинствата, физическите и психическите зависимости.

Темите и персонажите в тях са познати или не толкова присъстващи в медиите и общественото пространство, като творческите екипи не просто ги посочват, а и търсят оригинални артистични ходове и развръзки при представянето им.

 

Пример за такъв е използването на уникалния „вербатим“ метод в проекта „Невидими 1” (Червената къща, 16 ноември, 19.00). При него по време на спектакъла актьорите слушат документални записи, които пресъздават в реално време. Това им дава възможност за максимално достоверно пресъздаване на разказите, както и по-лесно емпатично предаване на енергията на реалните хора и техните преживявания към публиката, която е ангажирана дълбоко и емоционално.  Представлението е първа част от тематичната поредица „Невидими”, която изследва маргинални, малцинствени и пренебрегнати обществени групи и техните проблеми.  „Невидими 1” се фокусира върху хората с физически увреждания и прави задълбочено изследване на темите за изолацията, движението и силата на духа.

 

Силата на духа, както и неговите слабости в кривото огледало на зависимостите и независимостите са пресъздадени и в авторския спектакъл на Цветелина Стоянова-ЦВЪ – „Алкохол”(Studio 5, 15 ноември, 19.00) , по едноименния роман на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

„Алкохол” е мултимедиен, театрален спектакъл с биографичен характер, проследяващ основната тема в книгата – философията на освобождението от алкохола и зависимостта на всеки от нас към щастие.  „Алкохол” не е само представление за зависимостта към алкохол и психоактивни вещества, но и документален спектакъл за най-интересните и тежки години от живота на писателя Калин Терзийски, в които може да се огледа и всеки от нас, зависим или…независим.

 

Публиката на ACT Фестивал за свободен театър: 2 ще има възможността да съпреживее още един интересен казус – чрез основния персонаж в „Черен Петър” (Сфумато, 14 ноември, 21.00) – моноспектакъл на актьора Петър Генков и Александър Мануилов (идея, текст). Авторската пиеса засяга проблемите на младите хора, като отрежда специално внимание на представителите на ромското малцинство и хората от сравнително малки населени места, мигриращи в големия град да търсят работа и щастие. Чрез изненадващата история на основния персонаж в нея, е поставен ребром въпросът „Можем ли да говорим за циганите и циганинът истински циганин ли е, когато играе ром?”. Разбира се, отговорът не е лесен, особено когато в цялата история се намеси Артюр Рембо…

***

Алкохол” се осъществява със съдействието на Capasca, Studio 5, Technopolis и е на

https://www.facebook.com/TSVETELINATSVU.STOYANOVA

Невидими 1” се осъществява с подкрепата на „Червената къща“, Vox populi- студио за документален театър, Garage collective, НБУ, Център за независим живот и е на http://studiovoxpopuli.org/

Черен Петър” се осъществява от Lipa Академия за сценични изкуства и е на https://www.facebook.com/CherenPeter

 

ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, съфинансиран е от Столична община – Програма “Култура” 2012г., Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ и Гьоте-институт и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата-2019г. Фестивалът е организиран в партньорство с  фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии”, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия, JazzFM радио, FM+ радио,списание „Едно”, списание „Vice”, Списание 360°, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLive.bg, Stand.bg, Timeart.bg, и HighViewArt.com. 

 

 

https://actfestival2.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ACT.Festivals

***

Тиктакащ в такт театър 30.10.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

В четири от постановките в програмата на ACT: Фестивал за свободен театър: 2 ще проследим връзката между свободния театър и времето, музиката, симбиозата между различните жанрове и изкуства.

ПроТекст 5: НАВРЕМЕ е интердисциплинарно представление в архитектурно пространство – Централна минерална баня – на Организация „36 маймуни”. Проектът е продължение на платформата ПроТекст за нова драматургия и нови театрални форми и ще обедини жанрове и елементи от различни сфери на изкуството, науката и съвременния градски живот. В него четирима режисьори – Гергана Димитрова, Василена Радева, Петко Стоянов и Мортен К. Роесен, които са получили своето театрално образование в Германия, България, Румъния и Дания, се събират, за да създадат общ спектакъл с различни интерпретационни подходи към темата „време“. Всеки от режисьорите ще изработи своя авторска миниатюра в различен изпълнителски жанр: театрално-научна лекция, филмов театър, пърформанс – четене и мини-опера.

Отново на четири е разделено времето в „Романс” на Валерия Вълчева. Премиерата на проекта ще събере в едно четирите спектакъла от поредицата „Сънища в четири сезона” – музикална колекция Шекспирови любовници, пресъздадена по различен начин четири пъти – в тон с магията на двете слънцестоения и двете равноденствия.  На ACT Фестивал за свободен театър: 2 за първи път сезоните ще се слеят в едно цяло. В проекта ще се включи основният екип от деца, музиканти, актьори, режисьор и сценограф и ще съчетаят музика, текст, видео и театър в едно романтично и емоционално преживяване.

Трансформабилити” на Вили Прагер също свързва различни практики и изкуства – театър , текст, съвременен танц. Авторският пърформанс е създаден и вдъхновен от едноименния философски текст на Боян Манчев, който се занимава с „перверзния капитализъм” и „глобалния пазар“. Самото представление обаче е във формата на сценарий за мюзикъл, с идеята да създаде комерсиална връзка между философията и  съвременния танц, коментирайки съвременното перформативно общество. Мюзикълът, като символ на консуматорското общество, бутафорното щастие и сервилното му изпълнение поставя тримата участника в ситуация на невъзможност и „удоволствие” до пълно изтощаване.

Премиерна театрална ситуация в контакт и неспокоен капан за реалност е „Да изядеш ябълката” на Ида Даниел, по текстове на Катя Атанасова. Проектът на „Нейно величество тенджерата под налягане “ ползва за база различни текстове на авторката, както и действени наблюдения от четири работилници. Една от основните цели на екипа е да превърне натрупаното в сценичен акт,  като не се опира на класическа адаптация и фиксирана структура. Софийски ах-този-джаз, в който може да е смешно, но може и да се плаче. Текстът не е затворен в рамките на една пиеса, а се разхожда по-свободно между актьорите и публиката. Смисловите му ядра са острови, между които участници и зрители сърфират върху непредвидими вълни със своенравен вятър в платната.

***

Навреме” се осъществява с подкрепата на Столична община, Министерство на културата, Посолството на кралство Дания, Дом на културата „Средец“, Общински културен институт „Музей за история на София“, Фондация „Америка за България“, Културна фондация „ А 25”  и Твоето радио  и е на: http://36monkeys.blogspot.com/,

Романс” се осъществява с подкрепата на Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство

Трансформабилити” се реализира от Tanz Tage , HZT Berlin и Willy Prager, с подкрепата на Goete Institut Sofia.

Да изядеш ябълката” се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и е на http://ohpressure.tumblr.com/press

ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, съфинансиран е от Столична община – Програма “Култура” 2012г., Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ и Гьоте-институт и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата-2019г. Фестивалът е организиран в партньорство с  фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии”, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия, JazzFM радио, FM+ радио,списание „Едно”, списание „Vice”, Списание 360°, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLive.bg, Stand.bg, Timeart.bg, и HighViewArt.com. 

 

https://actfestival2.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ACT.Festivals

Кукли без конци 30.10.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

Две постановки на ACT Фестивал за свободен театър: 2 ще представят независимия куклен театър у нас.

Спектаклите „На ръба” и „Деволюция” са емоционални пътувания с уникална театрална изразност, ползваща елементи от кукленото изкуство като основно средство.

Младите екипи, които стоят зад тях, търсят свой собствен сценичен език, който да отговаря на артистичните и социалните им позиции, идеи и търсения.

На ръба” (16 ноември, Сфумато, 21.30) е изцяло свободен авторски спектакъл на трима току-що завършили студенти – Стефания Георгиева, Христо Таков и Камен Марин, или Театър АТОМ – проект, избрал пътя на независимостта от самото начало и фокусиран върху изследването на всякакви техники, жанрове и стилове.

Спектакълът „На ръба” е деликатна клоунада, вгледана в пътя, но и театрално изявление срещу реалността, което преоткрива и разширява границите на общуването на сцена. Той е създаден като комбинация с елементи от танца, пластиката, кукления театър и пантомимата. Чрез всички тях пред публиката се разкриват многото лица на човешката душа – откровено, искрено и оригинално.

Деволюция“ на ателие 313 (18 ноември, 17.30, Столичен куклен театър) също е експеримент в контекста на синтеза на кукления и визуалния театър, клоунадата, гротеската, театъра на материала.

Отправна точка в процеса по създаването му е импровизацията с найлон в различни жанрове, форми, средства, теми. След дълги експерименти, в които човекът се превръща в клоун, клоунът-в примат, приматът-в чувал, цивилизацията-в найлон, найлонът-в боклук, се ражда и идеята на „Деволюция” – да защити човека и човешкото от виелицата на безчовечността и оскотяването. За да се случи, актьорите (Петър Пашов – младши (режисьор), Тодор Нисторов, Милена Миланова, Десислава Чардаклиева и Димитър Тодоров) са превърнати в тренирани машини за представяне – клоуни с обострени сетива, решени да постигнат необходимото въздействие чрез умението си да импровизират, да провокират, да разбиват структурата на спектакъла, да изненадват и шокират, да хулиганстват, да коментират театъра, куклата, процеса, себе си.

***

Театър „Атом” е на:

http://www.facebook.com/ATOM.Theatre
https://twitter.com/ATOMTheatre

http://www.behance.net/atom-theatre

Ателие 313 е на:

http://atelie313.com/web-performances/vagabondo/Devolucia.html
http://atelie313.com/Web%20Galleries/Devolucia/Devolucia.html

ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, съфинансиран е от Столична община – Програма “Култура” 2012г., Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ и Гьоте-институт и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата-2019г. Фестивалът е организиран в партньорство с  фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии”, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия, JazzFM радио, FM+ радио,списание „Едно”, списание „Vice”, Списание 360°, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLive.bg, Stand.bg, Timeart.bg, и HighViewArt.com. 

 

https://actfestival2.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ACT.Festivals

Между театър и театър. По две. 30.10.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
add a comment

Изследователският характер на независимия театър и неговата непримиримост с класическите конвенции, условности и пространства, ще увлекат публиката на ACT Фестивал за свободен театър: 2 във вълнуващо пътуване през любопитни експерименти. Всички проекти в тазгодишната програма на форума задават важни въпроси както през призмата на съвременността, така и чрез нови театрални реалности, методи, изразност, драматургия и форми.

Пърформативно-мултимедийната акция на Валерий Пърликов „И, моя любов” проследява връзката на човека с Бог чрез любовта, ползвайки за драматургична основа текстове от Библията и сценариите: „Хирошима, моя Любов” от Маргарит Дюрас, „Виридиана” от Луис Бунюел и Хулио Алехандро. Въпросите, които проектът задава, са свързани с промените в богословската парадигма преди и след Холокоста. В стената на човешките страдания и неразгадаемостта на волята Божия са сблъскани две деца на нашата епоха – една Жена и един Мъж, желаeщи се разтърсващо, с интуицията, че е възможна „любов завинаги”… Пукнатината на отговорите е разкъртена от екипа на акцията (Валерий Пърликов – режисьор и VJ; Анета Янкова-Пърликова и Николай Чилов – актьори) чрез авторски метод, свързан с потока на човешкото съзнание. Допълнителните бонуси са иновативното използване на манипулирана в реално време звукова и мултимедийна среда в едно чисто ново театрално пространство – „Ателие VIA NEGATIVA“ в  Народно читалище „Акад. Андрей Стоянов-2003”, ул. Искър №62.

Различен вид предизвикателство е пространството, в което се играе „Отровата на театъра” на Марий Росен и Българско музикално сдружение. Драмата от Рудолф Сирера е изцяло независим проект, осъществен в едно нестандартно пространство в сърцето на най-голямата държавна сценична институция – Зала Север на Народен театър „Иван Вазов”. Сюжетът му чертае изтънчен капан, създаден от перверзния ум на Маркиз Дьо… (аристократ), за да проследи възможните предели на човешкото през образа на младия комедиант Габриел Дьо Бомон. Играта между тях преминава през различни етапи, поставящи под въпрос същността на истината, степента на условност на театъра и ценността на истинското театрално преживяване. Постепенно сигурността и удобството на публиката са отнети от усещането за съучастничество в една реална екзекуция, в която театърът е едновременно смърт и живот – толкова тотален, че претендира, че не е театър.

Въпросите за човешкото и неговите граници са основни и в „ГогоДиди” и „Въображението мъртво си представете” – две постановки в програмата на ACT.

Фестивал за свободен театър: 2, които по напълно различен начин интерпретират текстове на Самюел Бекет.

За „ГогоДиди” на Юлиян Петров (автор на идеята, режисьор и актьор), с участието на Сотир Мелев и Даниел Викторов, основен фокус в интерпретацията на класическата пиеса е зависимостта на човешката съдба от обстоятелства, независещи от самия човек. В него Вярата и Съмнението (Владимир и Естрагон) хвърлени в Нищото и неспособни да съществуват един без друг, чакат Спасението (Годо) в един свят, чиито единствени реалии са детските рисунки. Екипът на представлението поставя импровизационния принцип като основен похват, поради което и самият проект е определян като „театрален джаз в две действия”. Това от своя страна прави още по-интересен изборът на пространство за изпълнението – музикалният джаз клуб Studio5

Другата интерпретация по Бекет на фестивала – “Въображението мъртво си представете” пък е процес, провеждан в реално време и пред публика. Загадъчният кратък текст, по който е направен проектът е диалог между женско и мъжко тяло в условно пространство. Авторите на идеята Явор Костов (актьор) и Янко Велков-Янец (режисьор) обаче превръщат  диалога в моноспектакъл в мазето на ателие Пластелин. В тъмното затворено пространство актьорът е буквално на „ръка разстояние“ от публиката и задачата му е да я въведе в изключително богата на символика визия. Прииждащата и изчезващата светлина и две неподвижни тела  в ротонда са изгубени в белия безкрай на „мъртвото въображение”.

***

И, моя любов” се осъществява от ФОНДАЦИЯ КЕРИГМА, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е на: http://tmetaezik.ovo.bg/

Въображението мъртво си представете” се осъществява със съдействието на Ателие Пластелин: http://www.atelie-plastelin.com

ГогоДиди” се осъществява със съдействието на DDC- centeRfoRContemporarYdancE, Studio5, Ticketplus, Eventim, Ticketstream.

Отровата на театъра” се осъществява със съдействието на Българско Музикално Сдружение, Realu, Министерство на културата и Народен театър „Иван Вазов“ и е на

http://old.nationaltheatre.bg/bg/spectacles/otrovata-na-teatara.html

ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, съфинансиран е от Столична община – Програма “Култура” 2012г., Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ и Гьоте-институт и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата-2019г. Фестивалът е организиран в партньорство с  фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии”, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия, JazzFM радио, FM+ радио,списание „Едно”, списание „Vice”, Списание 360°, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLive.bg, Stand.bg, Timeart.bg, и HighViewArt.com. 

 

https://actfestival2.wordpress.com/
http://www.facebook.com/ACT.Festivals

Софтуер, сцена, скулптура, звук, тяло… и една патица 30.10.2012

Posted by actfestival2 in Без категория.
Tags: , , ,
add a comment

Независимият театър и връзката му с класическите и дигиталните изкуства, новите технологии и съвременния танц ще можем да видим на второто издание на ACT Фестивал за свободен театър: 2.

В тазгодишната селекция попадат 3 интердисциплинарни проекта, които обогатяват българската свободна сцена с иновативни идеи и концепция, форми и жанрове.

Cadaver на Мартин Пенев и Станислав Генадиев (16 ноември, 20.20 часа, Червената къща) е пърформанс-импровизация, изграден върху биологично тяло и софтуер. В представлението тялото на танцьора е облепено с електроди, които под формата на електрически импулс предават напрежението на мускулите към специално разработена компютърна програма, която превръща получените данни в аудио филтри и ефекти. Те се прилагат към запис на гласа на танцьора, деформирайки речта и разкъсвайки я на малки фрагменти. В борба за надмощие плътта притиска, насича и властва над личността (разума, словото). Така от човешкия разум остава да звучи само онова, което тялото желае и плътта започва да твори…

Точно обратното се случва в „Азамен” – интерактивен танцов спектакъл на Runabout Project (Албена Баева – интерактивен дизайн, Петя Боюкова – сценография, Стефан Дончев -технически асистент и София Георгиева и Александър Манджуков – хореография и изпълнение), който ще бъде премиерно представен на ACT Фестивал за свободен театър: 2 на 17 ноември от 21.00 часа в Сфумато. В него тяло, дигитални технологии, хореография и глас работят заедно, за да изградят отношенията между две тела, две индивидуалности и заобикалящата ги среда. Специално разработените от Албена Баева сензорни костюми с иновативен софтуер и хардуер позволяват на двамата танцьора да записват и манипулират звук в реално време. Те улавят гласа на партньора и с помощта на движенията и техниката осъществяват различни промени – драматургични конфликти помежду си и със заобикалящата ги среда. Чрез тях всеки изгражда желаната от себе си представа за себе си и за другия. Когато и тя се оказва недостатъчна, само човешкото в изкуството може да ни отведе отвъд думите…

Отвъд мита пък започва новият танцов проект на Мирослав Йорданов medea, чиято столична премиера ще се състои на ACT Фестивал за свободен театър: 2 на 14 ноември от 17:00 часа в Червената къща. Отправната му точка е опустошен свят, населен с фантомни образи и фрагменти, в които още звучи ехото от изпепеляването. В него човешкото тяло е радикализиран образ на кризата, а обект на изследване е динамиката му в мига на изчезване, програмиран от зададената му тленност. Премиерният спектакъл включва три необичайни дебюта. Професионалният танцьор е заменен с професионалист от друга артистична сфера – скулптура Никола Борисов. Вторият дебют пък ще бъде на една изключителна млада танцьорка – Мирослава Захова. Третият – специалното участие на жива мускусна патица. Тези три присъствия дават възможности за различен поглед и анализ на тялото на сцена, отключват друг пласт в заложената проблематика, обвързан с понятието време в присъствието и заключената в статичността динамика.

***

Cadaver се осъществява със съдействието на Министерство на културата и фондация „Етюд“ и е на:

http://martin-penev.posterous.com/pages/cadaver

http://vimeo.com/40467711#at=19

Азамен” е проект на Runabout project, организира се от център “Алос” в партньорство с  Robotev.com и Derida Dance Center. Реализиран е с финансовата подкрепа на “Министерство на културата” и Фондация “Етюд”.

http://runabout.eu/premiere-of-azamen/

Медея” се осъществява със съдействието на Община Варна, Структура ЕООД и галерия Графит, Варна.

ACT Фестивал за свободен театър: 2 се организира от Асоциация за свободен театър, съфинансиран е от Столична община – Програма “Култура” 2012г., Министерство на културата, Фонд Култура, Посолството на САЩ и Гьоте-институт и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата-2019г. Фестивалът е организиран в партньорство с  фондация „АРТ офис” и платформа „Нови драматургии”, с медийната подкрепа на Българската национална телевизия, JazzFM радио, FM+ радио,списание „Едно”, списание „Vice”, Списание 360°, Teatri.bg, Dnes.bg, SofiaLive.bg, Stand.bg, Timeart.bg, и HighViewArt.com. 

 

https://actfestival2.wordpress.com/

http://www.facebook.com/ACT.Festivals